Kinderboekenweek, wát een feest!

Gepubliceerd op: 31 januari 2022 12:04

Woensdagmiddag bij de bibliotheek. Niet zomaar een woensdagmiddag maar eentje die midden in de Kinderboekenweek valt. De woensdagmiddag is altijd al een middag waarop er veel kinderen in de bibliotheek komen met ouders of grootouders. Deze middag is extra bijzonder.

Een opa die boeken wil lenen voor zijn kleindochter van 7 jaar. Welke boeken zijn geschikt en waar moet hij zoeken? Samen gaan we door de wereld van kinderboeken en ik wijs hem waar en hoe de boeken gecategoriseerd zijn. Stralend vertrekt hij met drie boeken waarmee, zo zegt hij, zijn kleindochter mooi kan oefenen. Ontroerend mooi.

Dan een moeder met drie kindertjes waarvan de oudste precies weet wat ze wil.
Boeken van maantjes. Maantjes? voor mij onbekend maar even zoeken op de website van de Bibliotheek biedt uitkomst. Ik vind de boeken en zeg het meisje dat ik ook boeken van Sterretjes zag, waarop haar broertje mij vertelt dat Sterretjes makkelijker zijn, en Zonnetjes moeilijker zijn dan Maantjes. Héérlijk om zo van een kind te leren, dus ik bedank hem.
De mama neemt alle tijd en de drie kinderen zijn aan het schatzoeken in de boeken.
Stapels zijn verzameld en hun mama laat de drie kinderen zelf hun eigen boeken lenen met hun eigen pasje. Het is een feest om te zien.

Wanneer alle boeken zijn geleend en ze de bibliotheek weer uitlopen staat plotsklaps het meisje voor mijn neus. Met een lieve open blik, haar haren prachtig gevlochten, komt ze mij bedanken voor de hulp bij het zoeken. Wanneer ik haar zeg hoe blij ik daarmee ben zegt ze “graag gedaan, en tot ziens”.
Ik kijk haar na en werp nog even een kushandje naar haar mama.
Zo mooi, zo puur en zo echt.
Mama mag trots zijn op haar kinderen, en de kinderen mogen zich gelukkig prijzen met zo’n mama die haar kinderen alle tijd geeft om te ontdekken en te dromen.

Kinderboekenweek, wát een feest!