Nationale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 18 februari 2022 16:05

Het is zaterdagmiddag 12 februari. Vanmiddag heb ik de eer jurylid te mogen zijn bij de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Gemeente Voorst, samen met de kersverse burgemeester Paula Jorritsma-Verkade.

Ik ben vol gespannen verwachting. De voorleeswedstrijd doet me terugdenken aan mijn eigen basisschooltijd, lang geleden. Ook ik heb ooit meegedaan aan de voorleeswedstrijd op school, maar ik kwam niet verder dan die eerste ronde.
De deelnemers van nu, 9 kinderen bij elkaar, zijn stuk voor stuk schoolkampioen geworden, een hele prestatie. Omdat er één deelneemster niet aanwezig is deze middag strijden uiteindelijk 8 kinderen in de kwartfinale. Vijf meisjes en drie jongens. Joly, de begeleidster van de bibliotheek Twello benoemt hoe bijzonder het is dat in deze ronde zowel de meisjes als de jongens goed vertegenwoordigd zijn. De bibliotheek is vol gespannen verwachting, de kinderen natuurlijk maar ook de ouders die erbij aanwezig zijn. Elk kind moet behalve het stukje voorlezen eerst vertellen waarom hij of zij juist dát boek gekozen heeft. Die verhaaltjes zijn al prachtig om te horen en dan moet het voorlezen nog beginnen.

Acht kinderen, elk met een eigen boek. Acht kinderen, elk met hun eigen verhaal en hun hun eigen manier van voorlezen. Het is puur genieten! Moderne boeken van deze tijd afgewisseld met klassiekers. Van Roald Dahl met De Heksen, Cox Grashof met Floortje tot Jochem Myjer met zijn Gorgels en natuurlijk de nu zo populaire “beeldboeken” als Het leven van een loser en De grootste ettertjes van de wereld met daarbij ook verhalen uit De chocoladetandarts, 10 tegen 1 en Julius Zebra. Al luisterend herken ik verhalen en gaat er ook een wereld voor mij open met verhalen uit boeken die ik niet ken. Het is verrassend en leerzaam en stuk voor stuk genieten. Samen met de burgemeester kijken we en luisteren we naar die acht prachtige kinderen. Samen moeten we die moeilijke keuze maken van wie de winnaar wordt van deze kwartfinale en dat doen we bloedserieus. Acht schoolkampioenen, elk met hun eigen boek en hun eigen talent. We zijn allebei blij dat we, onafhankelijk van elkaar, uitkomen met dezelfde winnaar van deze finale. Unaniem blijkt Saar Boerkamp uit Wilp-Achterhoek de nummer één, met de andere zeven finalisten op korte afstand.

Lieve deelnemers, dankzij jullie keuze en jullie verhalen ga ik zéker een paar boeken lezen die ik nog nooit gelezen heb en die ik zonder jullie voorlezen misschien zelfs nooit ontdekt zou hebben.
Dus dankjulliewel hiervoor!