Oude en zo vertrouwde kinderliedjes..

Gepubliceerd op: 14 maart 2022 11:54

Een warme woensdagmiddag in de bibliotheek met druk bezoek van veel kindertjes en hun mama. Staande achter de balie geniet ik van kleine kinderstemmetjes die al dan niet samen met hun mama liedjes zingen uit een boek. Kinderstemmetjes met oude liedjes uit mijn eigen jeugd, lang geleden, en ook diezelfde liedjes die ik mij nog herinner uit die eerste jaren met mijn eigen kinderen. “In de maneschijn” en “Alle eendjes zwemmen in het water”, liedjes uit lang vervlogen tijden en toch nog steeds actueel. Het ontroert me.

Vier weken verder zijn we geconfronteerd met een verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. De beelden komen ongecensureerd en nietsverhullend onze huiskamer binnen. Kinderen en moeders op de vlucht voor het oorlogsgeweld, het is hartverscheurend. Mijn hart huilt, voor deze kinderen maar ook voor de kinderen uit andere oorlogen die hier al langer zijn. Kinderen die regelmatig de bibliotheek bezoeken in aanwezigheid van een bevlogen taalcoach die hen helpt met lezen en leren. Kinderen uit Syrië en Afghanistan, ook zij komen uit een oorlogssituatie en zij herbeleven alle verschrikkingen opnieuw.

Wat zij allemaal gemeen hebben is ondanks alles die pure open en hoopvolle blik. De hoop en open ogen van een kind. Het maakt diepe indruk op mij. Wat kunnen wij volwassenen nog veel van hen leren.

Met oude en zo vertrouwde kinderliedjes..