Is lezen voor jou moeilijk?

Begrijp je brieven van de overheid niet altijd?

Heb je moeite met de bijsluiter van je medicijnen?

Lukt het niet om formulieren in te vullen? 

Het Taalhuis is er voor je. Wij helpen je beter te leren lezen en schrijven. Het Taalhuis is de plek waar je binnen kunt stappen met al je vragen over taal. Onze taalondersteuners helpen je verder. Ook is er elke week een taalspreekuur in de bibliotheek.

Taalvrijwilligers en voorlezers gezocht

Taalvrijwilligers kunnen in de gemeenten Brummen en Voorst aan de slag bij het Taalhuis of als voorlezer bij de VoorleesExpress. Tijdens de bijeenkomst komen alle ins en outs van dit bijzondere vrijwilligerswerk aan bod. Of je nu graag met kinderen werkt, volwassenen wilt helpen met onze taal of wilt ondersteunen bij digitale vaardigheden, je bent van harte welkom. Enthousiast geworden? Dan nodigen we je graag uit voor de cursus die elke taalvrijwilliger krijgt.

Vrijwilligersfuncties
Vrijwilligers kunnen zich op drie gebieden inzetten. Allereerst als taalcoach. Je geeft dan taallessen aan volwassenen. Dat kan zowel 1-op-1 zijn of aan een groepje. We zoeken ook digivrijwilligers, mensen die lessen digitale vaardigheden willen geven en hulp kunnen geven bij het online invullen van formulieren. Tenslotte zoeken we voor de VoorleesExpress voorlezers die thuis voorlezen aan kinderen met een taalachterstand en een leeftijd tussen 2 en 8 jaar.

Dringende oproep
Op korte termijn zoeken we een vrijwilliger in Eerbeek om een 61-jarige autochtone laaggeletterde man te helpen de Nederlandse taal alsnog onder de knie te krijgen. Heb jij een onderwijsachtergrond en lijkt het je leuk om deze taak op je te nemen? Coördinator Mariël Schotpoort hoort graag van je! Mail of bel naar m.schotpoort@bibliotheekbrummenvoorst.nl of 06-16 826 628. 

Praktische informatie

Interesse? Laat het ons weten via taalhuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl 

 

Oefenenen met de computer

Wil je oefenen met de computer?

In de bibliotheek kun je  gratis oefenen met de computer. Dit kan ook thuis. Kijk op de website www.oefenen.nl.

Turkse vrouwengroep

Een groep Turkse vrouwen uit Eerbeek wilde graag samen beter Nederlands leren. Zij zijn allemaal al jaren in Nederland, maarhebben geen, of soms alleen erg lang geleden, Nederlandse les gehad. De meesten gebruiken het Nederlands te weinig om het goed te leren en te onderhouden.

Het gaat in de lessen Nederlands in Eerbeek dan ook vooral om het uitbreiden van de woordenschat en het durven gebruiken van de Nederlandse taal.Daarvoor gebruiken we een NT2 leerboek, maar ook de Startkrant en de Succesreeks. Nederlandse liedjes zijn ook leuk om het luisteren te oefenen.

Het belangrijkste bij alles is dat we plezier hebben in de lessen en zo ook in het gebruiken van de Nederlandse taal.

De groep komt elke dinsdag van 12.00 tot 14.00 uur bij elkaar in de Bibliotheek in Eerbeek. Informeer bij taaldocente Caroline Sparenburg of de groep ook iets voor jou kan zijn: c.sparenburg@bibliotheekbrummenvoorst.nl 

Vrouwenpraatgroep

Ruimte voor iedereen ongeacht achtergrond, dat is wat de Vrouwenpraatgroep Twello wil bieden. Ooit ontstaan voor vluchtelingen die behoefte hadden aan een kop koffie en een praatje, is de Vrouwenpraatgroep in bijna twintig jaar uitgegroeid tot een hecht netwerk van ruim tachtig vrouwen uit meer dan twintig culturen.

Leesgroepen

Voor iedereen die graag beter wil leren lezen, zijn er bij ons speciale leesgroepen.

De leesgroepen komen wekelijks bij elkaar in de Bibliotheek. Ze maken gebruik van speciale leesboeken, geschikt voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het zijn boeken voor volwassenen, maar in eenvoudige taal herschreven. De leesgroepen zijn voor zowel autochtonen als allochtonen en worden begeleid door onze deskundige vrijwilligers.

Praktische informatie

Wil jij ook meedoen? Of ken je iemand die dat wellicht zou willen?

Kom dan eens langs in de Bibliotheek, aanmelden kan gewoon aan de balie.

Of stuur een mail met je vraag naar taalhuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl

De leesgroepen worden in al onze vestigingen gegeven.

Brummen : maandagmorgen 10.00 – 11.00 uur
Eerbeek   : dinsdagmorgen 10.00 – 11.00 uur
Twello      : woensdagavond 19.00 – 20.00 uur

Brochure laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid is een groter probleem dan je misschien denkt. Het is een haast onzichtbaar probleem waar een groot taboe op rust. Over het signaleren van laaggeletterdheid en het geven van hulp aan laaggeletterden vindt u meer informatie in onze brochure.

Taalspreekuur

Elke week zit taaldocent Caroline Sparenburg klaar om je te helpen met taal of door te verwijzen naar andere professionals. We hebben ook lesboeken en makkelijke leesboeken om je taalvaardigheid te verbeteren. 

Taalspreekuur | praktische informatie

Twello: Iedere donderdag van 11.00 tot 12.30 uur in de even weken in de Bibliotheek in Twello, in de oneven weken in Klein Twello aan de Maarten Tromplaan.

Eerbeek: Elke woensdag in de even weken van 10.30 tot 12.00 uur

Brummen: Elke woensdag in de oneven weken van 10.30 tot 12.00 uur

Per e-mail bereik je Caroline op c.sparenburg@bibliotheekbrummenvoorst.nl

 

Taalhuis

Het Taalhuis is een samenwerking tussen de verschillende organisaties in de gemeenten Brummen en Voorst:

- Bibliotheek Brummen|Voorst
- Gemeente Brummen en gemeente Voorst
- Stichting Welzijn Brummen en Mens en Welzijn Voorst
- Stichting Lezen en Schrijven
- Vluchtelingenwerk Oost Nederland
- Top Taalgroep

Met het opzetten van dit Taalhuis willen genoemde partners bereiken dat er een centrale plek is waar taalvragers met al hun vragen geholpen worden en duidelijk maken waar taalondersteuners te vinden zijn.