De VoorleesExpress

Niet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal. De VoorleesExpress: geen kind zonder voorlezen!

Wat doet de VoorleesExpress precies?

De VoorleesExpress helpt autochtone en allochtone gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

De VoorleesExpress draait inmiddels overal in Nederland. Ook Bibliotheek Twello is van start gegaan met de VoorleesExpress! Landelijk maken al meer dan drieduizend gezinnen gebruik van dit initiatief. 
 

Wat doet de Bibliotheek?

De VoorleesExpress in gemeente Voorst  wordt uitgevoerd door de lokale Bibliotheek. We zorgen ervoor dat er voldoende vrijwilligers zijn, trainen hun voorleesvaardigheden en geven ze advies over het kiezen van voorleesboeken. Hun kennis en vaardigheden moeten ze uiteindelijk weer overbrengen aan de ouders van de kinderen. Daar kan de Bibliotheek goed bij helpen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de Bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties.
 

Meer weten over de VoorleesExpress

Wil je meer weten over de VoorleesExpress? Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden? Of ken je een gezin die de hulp van de VoorleesExpress goed kan gebruiken? Surf dan naar www.voorleesexpress.nl!
Of neem contact op met Alette van Doorn (projectleider VoorleesExpress)
brummenvoorst@voorleesexpress.nl of 06 - 33830765