Bibliotheek Brummen|Voorst start met Informatie Punt Digitale Overheid

Gepubliceerd op: 10 september 2021 09:30

Heb je vragen over de (digitale) overheid? Denk aan zaken zoals huur- en zorgtoeslag, belasting, rijbewijs of pensioen? Of misschien vind jij het moeilijk om een DigiD aan te maken? Dan ben je zeker niet de enige. Maar liefst 4 miljoen Nederlanders vinden dit lastig.

Inwoners van de gemeenten Brummen en Voorst kunnen voor al deze vragen terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) bij de Bibliotheek Brummen, Eerbeek of Twello. Hier is een IDO. Een Informatiepunt Digitale Overheid. Je kunt hier met al jouw vragen over de digitale overheid terecht. Bibliotheekmedewerkers helpen jou met het vinden van informatie of verwijzen jou door naar de juiste instantie(s).

Waarom een IDO bij de Bibliotheek?

Projectleider Mariël Schotpoort geeft uitleg: “De overheid heeft de bibliotheken gevraagd om dit te doen. Het IDO is voor mensen die het lastig vinden om zaken met de overheid te regelen. Dit moet steeds vaker via de computer: een DigiD aanvragen, zorgtoeslag aanvragen, werk zoeken, een woning zoeken of een rijbewijs verlengen. Ook een afspraak maken bij de gemeente gaat vaak digitaal. Veel mensen vinden dit moeilijk, blijkt uit onderzoek. Daarom kun je vanaf dit najaar bij de bibliotheek terecht met al deze vragen. Want de bibliotheek is een plek waar iedereen terecht kan om te lezen en leren. Medewerkers van de bibliotheek ondersteunen inwoners om deel te nemen aan onze samenleving. Daarom zijn wij blij dat we door dit Informatiepunt Digitale Overheid iedereen kunnen helpen.’’

Doorverwijzen en op weg helpen

Bibliotheekmedewerkers gaan niet zelf bezig met het invullen van aanvragen of formulieren. “Nee, dat niet”, zegt Mariël Schotpoort. “In iedere gemeente zijn organisaties die dit heel goed doen, bijvoorbeeld de formulierenteams. Alleen weten niet alle inwoners wat zo’n team doet of hoe ze hiermee in contact kunnen komen. Onze medewerkers hebben een speciale training gevolgd zodat ze iedereen goed kunnen doorverwijzen naar landelijke organisaties, maar ook binnen onze eigen gemeente.’’

De Bibliotheek helpt!

Heb jij of ken je iemand die moeite heeft met het begrijpen van brieven? Je kunt dan terecht bij het Taalhuis in de Bibliotheek. Of kun je niet overweg met de computer of een ander digitaal apparaat? Bezoek dan eens de computercursus bij de bibliotheek. Je kunt voor al deze zaken gewoon binnenlopen bij de bibliotheek tijdens de openingstijden. Heb je een vraag die wat meer tijd nodig heeft? Dan is het beter om naar het spreekuur te komen. Alle informatie over cursussen en spreekuren vind je op onze website via onderstaande knop. Wist je dat het niet nodig is om lid te zijn van de bibliotheek om hulp te krijgen? De hulp is gratis.

Feestelijk startmoment

Later in het jaar krijgt de opening van het Informatiepunt Digitale Overheid nog een feestelijk startmoment. Informatie hierover volgt. Hou onze social media kanalen in de gaten of bezoek regelmatig onze website.