Hoe gaat zo'n voorleesuurtje in de Ta(a)lentenbieb?

Gepubliceerd op: 31 juli 2020 21:21

De Ta(a)lentenbieb deze zomer laat kinderen allerlei nieuwe dingen ontdekken. De lol van boeken en voorlezen bijvoorbeeld. De vrijwilligers van VoorleesExpress nemen hun jonge bezoekertjes in de tuinen van onze vestigingen mee in nieuwe werelden en spannende avonturen. Een van de vrijwilligers, Yvette Klomp, schreef naar aanleiding van één van de voorleesochtenden een pakkend verslag. Wil jij weten hoe zo'n voorleesuurtje verloopt? Lees dan vooral verder!

Feestelijke slingers, kriebelbeestjes en een zomers zonnetje bij het eerste voorleesuurtje van Taalentenbieb in Twello. Een klein clubje kinderen van bijna twee tot zelfs 12 jaar schoven met hun ouder(s) aan onder de ritselende bladeren van de bomen in de tuin van Bibliotheek Twello.

Een broertje en zusje getooid met zonnebril en zonnehoedje hadden al snel hun plek tussen de kussens en knuffels in het opgezette strandtentje gevonden. De anderen vonden een plek op kleden of één van de bankjes om te gaan luisteren naar verhalen rondom vakantie, zomer, beestjes en natuur.

De voorlezers vonden het een gezellig en intiem sfeertje waarin volop aandacht geschonken kon gaan worden aan elke luisteraar. De interactie tussen lezer, kinderen en ouders was dan ook zeker aanwezig toen alleen nog maar de deurtjes van een blauw vertelkastje op het begintijdstip werden opengedaan.

Het boek Boer Boris gaat naar zee kwam stap voor stap op de vertelplaten in het vertelkastje tevoorschijn. De oren waren gespitst en regelmatig werd er antwoord gegeven op de vragen van de vertelmevrouw. Net als Boer Boris zijn koffertje vulde voor zijn vakantie aan zee, mochten de kinderen dingen die in het verhaal voorkwamen in een rood koffertje stoppen; een parasol, een kam voor de haren of de kippen…bijna alles ging erin behalve een auto, want een boer rijdt op een tractor. Hierna was er een afsluitend versje waarbij de geluiden van dieren uit het verhaal klonken en zelfs de mama’s deden gezellig mee met loeien van koeien, blaten als schapen of tokken als kippen. Het nadoen van een briesend paard was voor de kleinsten nog wat lastig, maar werd goed geprobeerd. Hinniken lukte in ieder geval wel.

Hierna las de andere voorleesmevrouw het verhaal voor over Mik die jarig was en de dieren rond zijn huis uitnodigde voor zijn verjaardagsfeestje waar natuurlijk een lekkere taart werd gegeten. De stippen van een lieveheersbeestje werden gezamenlijk door de kinderen geteld, er was even wat twijfel over of dat ene diertje nou al een vlinder of toch een rups was, lang zal ze leve werd gezongen en waarom een roodborstje nou zo heette werd ook uit de doeken gedaan.

Onder een prachtige gekleurd toverdoek werden even later dingen uit het boek verstopt: een cadeautje, Mik en enkele dieren uit het boek. Zwaaiende kinderhanden en een Abacradabra-toverspreuk werd opgezegd en dan verdween er plots iets. Het doek werd opgetild. Konden de kinderen raden wat er door het toveren was verdwenen? Jazeker! De nieuwsgierigheid van de kinderen kon gelukkig ook worden bevredigd, want wat er in dat mooie ingepakte cadeautje zat, wilden ze wel gráág weten. Wat er in zat? Een leeg doosje vol lucht, wat natuurlijk wel op de lachspieren werkte. Enkele kinderen hadden even meer aandacht voor de mier die aan een slinger wapperde en waar zij vrolijk naar probeerden te springen en te grijpen.

Het uur was in een wip voorbij. Als afsluiter werd er nog een lekker glaasje limonade en een gezonde snack gegeten, waarna de kinderen allemaal nog een toepasselijke kleurplaat voor thuis mochten uitkiezen. Op naar het volgende gezellige voorleesmoment!

Wil jij ook een keertje komen luisteren naar mooie verhalen uit onze eigen collectie? Kom dan naar één van de gratis voorleesuurtjes die de komende twee weken nog worden gehouden.