De Bibliotheken in Brummen, Eerbeek en Twello zijn gesloten t/m 26 mei vanwege de coronamaatregelen.

Je kan wél gebruik maken van De AfhaalBieb!

Op 13 mei, Hemelvaartsdag, en 24 mei, tweede Pinksterdag, is de AfhaalBieb in alle vestigingen gesloten.

Human Library; levende boeken die je ook vragen kunt stellen

Gepubliceerd op: 22 april 2021 11:21

De bibliotheek Brummen/Voorst organiseert na het succes in 2020, dit jaar voor de tweede maal de Human Library, oftewel; de menselijke bibliotheek. Geen boeken in de schappen, maar ménsen die een verhaal vertellen, hún verhaal.

Wij organiseren samen met Zodus, de gemeente Voorst , Mens en Welzijn en een aantal andere organisaties ‘Het Jaar van elkaar’ in het kader van het ‘Jaar van respect’. Aanjager hiervan is de cultuurcoach Kim Arntzen. Zij heeft al deze partijen bij elkaar gebracht. De Human Library past heel mooi in dit jaarthema. Dit doen we met levende lokale 'boeken', met inwoners die wat te vertellen hebben.

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Ieder ‘levend boek’ heeft zelf te maken met een bepaald vooroordeel. Tijdens de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt.

Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Net als in een reguliere bibliotheek, waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt Human Library ook de mogelijkheid om in de belevingswereld van een ander te stappen. 'Levende boeken' zitten klaar om hun levensverhaal te vertellen, in een open gesprek, waarin met respect voor elkaar alles gevraagd en besproken kan worden.

Zo kun je ‘boeken’ lenen met titels als ‘Veteraan’, ‘Milieuactivist’ of ‘LHBTI’. In een open gesprek mag alles gevraagd en besproken worden. De Human Library is een van oorsprong Deens concept om vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan. De levende boeken van de Human Library Brummen|Voorst zijn binnenkort bekend en te reserveren.

Hoe werkt het?

Een gesprek duurt 20 minuten en je kan het verlengen met 10 minuten. De gesprekken gaan online via Zoom. Deelnemers melden zich aan met een emailadres en krijgen de link toegestuurd. Eenmaal ingelogd, starten we op 26 mei om 19.00 uur gezamenlijk waarna je met je levende boek 1 op 1 in een aparte kamer in gesprek gaat. Na afloop kom je weer in de gezamenlijk ruimte waar we afsluiten. Er zijn 2 gespreksrondes dus je kan kiezen op welke tijd je in gesprek wil.