Nederland Leest & Nederland Leest Junior

Gepubliceerd op: 8 oktober 2019 14:36

Deze hele maand staat in het teken van Nederland. De grootste landelijke leescampagne Nederland Leest gaat vandaag van start. Dit jaar is er voor het eerst ook een Junior editie die óók de hele maand duurt!

Nederland Leest

Nederland Leest speelt zich voornamelijk af in de Bibliotheek. Alles draait dit jaar om het thema duurzaamheid. Iedereen, lid of geen lid, kan in deelnemende Bibliotheken gratis een boek ophalen rondom dit thema. Hoe leuk is het om dit boek niet alleen te lezen, maar er ook met anderen over te praten? Het lezen van een goed boek is blikverruimend. 

Thema duurzaamheid

Iedereen weet dat het tijd is voor verandering waar het over het milieu gaat. Maar wat kunnen we zelf doen om het klimaat zo min mogelijk te belasten? Daarover gaat Nederland Leest. We praten hierover met elkaar in de grootste leesclub van het land: Nederland Leest. In onze Bibliotheek komt bijvoorbeeld weerman Jordi Huirne vertellen over het weer en het klimaat en de invloed daarvan op ons leven. Ook komt Ron Lips vertellen over wat je zélf kunt doen om duurzamer te leven. 

Nederland Leest Junior

In november kunnen scholieren zich verdiepen in het boek Borealis van Marloes Morshuis om aan de hand daarvan met elkaar in gesprek te gaan over het thema duurzaamheid.

 

Ook is er in samenwerking met Discussieren Kun Je Leren (DKJL) een debatles ontwikkeld bij het boek zodat leerlingen met elkaar in discussie gaan en stap voor stap ontdekken hoe je een debat organiseert. Deze 21ste century skills zijn belangrijke vaardigheden voor dej ongeren van nu en de mondelinge taalvaardigheid wordt tegelijkertijd aangesproken. Leren discussieren is niet alleen leuk, maar ook gewoon heel belangrijk.