Online Human Library

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020 10:08

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In het kader van Nederland leest is het mogelijk via Bibliotheek Brummen|Voorst mee te doen met het bekende Deense concept de online ‘Human Library’. Onbevangen met elkaar in gesprek gaan over een vooroordeel waar de 'boeken' mee te maken hebben.

Wat is de Human Library?

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Ieder ‘levend boek’ heeft zelf te maken met een bepaald vooroordeel.

Zo kun je ‘boeken’ lenen met titels als: ‘Transgender’, ‘Whiplash’, ‘Adoptie’ of niet aangeboren hersenletsel. In een open gesprek mag alles gevraagd en besproken worden. Eén Levend boek komt uit Brummen. Dat is Naqib Sadiq. Hij woont al 20 jaar in Nederland en komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Hij neemt je mee in zijn leven en zijn ervaringen. Een mooi boek om mee in gesprek te gaan.

Hoe werkt de online Human Library?

Op 11 november s’ avonds van 20.00 uur tot 21.30 uur start de online editie van de Human Library. Je kunt je aanmelden voor een specifieke tijd met een bepaald ‘levend boek’. Na je aanmelding ontvang je een link om deel te nemen. We maken gebruik van het programma Zoom, via een laptop of smartphone (met microfoon en webcam). Een gesprek duurt 20 minuten, met een eventuele verlenging van 10 minuten. Na afloop is er voor de lezer een evaluatieformulier beschikbaar. 

De rechten van het boek en de lezer

De basis voor een gesprek bij de online Human Library vormt de titel (en daarmee het vooroordeel) van het levende boek, bijvoorbeeld ‘Dakloos’ of ‘Transgender’. Het is nadrukkelijk niet bedoeld als ‘verhalen vertellen’, maar als een echte dialoog. Ook de lezer komt aan het woord en kan gericht vragen stellen. Zowel boeken als lezers hebben het recht om iedere vraag te stellen, maar beiden hebben ook het recht om een vraag niet te beantwoorden of om het gesprek te beëindigen als zij dat willen. Beiden dienen met respect te worden behandeld.