Open Monumentendag

Gepubliceerd op: 10 september 2020 10:06

Kom luisteren naar de legende van de dikke Hertog van Gelre!

Het gehele tweede weekend van september staat elk jaar in het teken van de Open Monumentendag. Duizenden monumenten openen hun deuren voor het publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. De BankGiro Loterij Open Monumentendag is met jaarlijks rond de één miljoen bezoekers, een van de grootste culturele evenementen in Nederland. 

Op zaterdag 12 september is het vertelgenootschap Apeldoorn uitgenodigd in de Bibliotheek van Twello om de legende van de dikke Hertog van Gelre tot leven te brengen. Lang lang geleden leefde de dikke Hertog Reinoud van Gelre in kasteel Nijenbeek. Hij werd door zijn broer Edward gevangen gehouden in zijn kasteel. Niet in een kerker, nee hij woonde er best comfortabel. Maar zijn vrijheid was sterk ingeperkt. Volgens de legende kreeg hij tijdens zijn gevangenschap zelfs zo goed te eten, dat hij na verloop van tijd niet meer door de deuren van kasteel De Nijenbeek paste.  
Iedereen heeft op dit moment ‘eenzelfde ervaring’ opgedaan door de intelligente lockdown van de afgelopen maanden. Veel mensen voelden zich opgesloten in hun eigen  huis. En sommige onder ons kweekten er ook wat extra coronakilo’s bij!

Na afloop van de voorstelling heb je de kans om aan speciale statafels een brief naar Hertog Reinoud van Gelre te schrijven waarin de eigen corona ervaringen met hem worden gedeeld. Zoals hij zelf zou zeggen: ‘Hoe was het voor u om in de stilte tussen de muren van je huis te leven?’

Zaterdag 12 September van 11.00 uur - 11.45 uur en van 12.30 uur -13.15 uur.Bibliotheek Twello

Maximaal 15 mensen per keer, dus wees er snel bij!