Scoren kun je overal

Gepubliceerd op: 22 februari 2018 18:51

Scoren kun je overal! Met die gedachte voert de Bibliotheek samen met de Eredivisie CV een uniek leesproject uit voor leerlingen van groep 5 en 6: Scoor een Boek! In zes regio’s in Nederland gaan 11.000 leerlingen de komende negen weken zoveel mogelijk boeken lezen (‘scoren’). De kinderen worden via videoboodschappen aangemoedigd door spelers van AZ, FC Groningen, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, N.E.C. en Willem II.

Al 6 jaar lang weet het leesproject Scoor een Boek! kinderen in Groningen te motiveren om te lezen. Dit succes is niet onopgemerkt gebleven, want Scoor een Boek! trapt ook af in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland. In gemeente Voorst doen de scholen de Hagewinde, de Wiekslag, de Zaaier, Wilp-Achterhoek en Martinusschool Twello mee.

Het project Scoor een Boek! bundelt de populairste sport van Nederland met lezen. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Hierin zijn veel overeenkomsten te vinden met het voetbal. Scoor een Boek! stimuleert kinderen om meer te lezen en bundelt hierbij de krachten met de betaald voetbalclubs. Samen zetten zij zich in voor een gezondere leefstijl.

Scoor een Boek! doorloopt drie fases. De aftrap vindt begin februari plaats. Na 5 weken volgt de rust en wordt de tussenstand bepaald. Ten slotte klinkt half april het fluitsignaal en sluiten alle deelnemende scholen, Scoor een Boek! af met een sportieve activiteit op het voetbalveld. Daar wordt ook de eindscore bekend gemaakt: hoeveel boeken hebben de 11.000 leerlingen uit alle regio’s samen gelezen?

Zoveel mogeljk kinderen die lezen met plezier
Astrid Kroon, landelijk projectteam en projectleider Scoor een Boek! Overijssel en Gelderland: “We zijn heel blij met de samenwerking tussen Bibliotheek en de Eredivisie CV. We merken dat de kracht en energie van voetbal helpt en stimulerend werkt. De kinderen lezen met meer plezier en lezen daardoor ook meer. In Scoor een Boek! wordt lezen stoer!”.

Meer informatie over Scoor een boek is te vinden op: www.scooreenboek.nl