Week van de Alfabetisering

Gepubliceerd op: 3 september 2019 14:46

De Week van de Alfabetisering begint maandag. Deze week is in het leven geroepen door de Stichting Lezen & Schrijven om een samenleving te creëren met meer ruimte voor een leven lang leren en ontwikkelen. Er is volop aandacht voor beter leren lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Er worden ruim achthonderd activiteiten georganiseerd door het hele land. Ook de Bibliotheek Brummen | Voorst doet natuurlijk mee!

Filmavond

Op 12 september kun je om 19.30 uur naar de Bibliotheek in Twello komen voor een film rond het thema met een inleiding door onze taaldocente, Caroline Sparenburg. Zij vertelt over het signaleren van laaggeletterdheid en het doorverwijzen naar instanties. Zij maakt in haar werk dagelijks mee wat in de film I, Daniel Blake op hartverscheurende wijze in beeld wordt gebracht. Toegang is gratis.

Het belang van lezen en schrijven

De Week van de Alfabetisering is een landelijk initiatief van Stichting Lezen & Schrijven om een sterkere samenleving te realiseren. De wereld om ons heen wordt steeds taliger, des te belangrijker is het om goed mee te kunnen doen. Er zijn zo’n 2.5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor hen is zoiets eenvoudigs als de bijsluiter van een recept lezen, communicatie met de overheid of het schrijven van een verjaardagskaartje een flinke uitdaging. Deze mensen zijn kwetsbaar, laaggeletterdheid leidt vaker tot schulden, werkloosheid en gezondheidsproblemen. In de Week van de Alfabetisering is aandacht voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Want laaggeletterdheid kun je ook op latere leeftijd nog aanpakken!

De hele week

De Week van de Alfabetisering is van 9 tot en met 15 september. Wil je meer weten over dit initiatief of ben je benieuwd naar acties en initiatieven bij jou in de buurt? Kijk dan eens op de website.