Hulp bij materiaal lenen

Hier vind je alle informatie over hoe je materiaal kunt lenen en terugbrengen.

Lenen & terugbrengen

Hoeveel mag ik lenen?

Je mag onbeperkt lenen, met een maximum van 100 media tegelijk thuis. Hiervoor heb je een jeugdabonnement, budgetabonnement, standaardabonnement of instellingsabonnement nodig.
Via de online Bibliotheek kun je maximaal 10 e-books en 10 luisterboeken tegelijk lenen.

Hoe lever ik het materiaal weer in?

Je zet je geleende materialen zelf in de innamekast of in de inlevermachine.
Je kunt geleende materialen in elke vestiging van BIJ de bieb inleveren. Het hoeft dus niet in dezelfde vestiging waar je het materiaal geleend hebt. (Boeken die je hebt aangevraagd bij andere bibliotheken graag wel terugbrengen in de bibliotheek waar je het hebt opgehaald.)

Controleer op het scherm of alle ingeleverde titels vermeld staan. Als dat niet zo is kun je dat direct melden bij een medewerker.

We zijn een boetevrij bieb; je hoeft dus niet te betalen als je te laat bent met inleveren.

Verlengen

Hoe kan ik verlengen?

Je kunt verlengen op onze website of via de Iguana Library-app.

Verlengen via de Iguana Library-app
Klik hier voor meer informatie.

Verlengen op onze website

• Om je materialen te verlengen, log je in op Mijn bibliotheek.
  • Klik op ‘uitleningen en verlengen’
  • Controleer of alle materialen die je wilt verlengen aangevinkt staan.
  • De nieuwe leentermijn gaat direct in op het moment dat je verlengt en dus niet vanaf de oorspronkelijke inleverdatum.
  • Let op: wanneer een item niet verlengd kan worden, staat het niet aangevinkt.
  • Bij de titel staat vermeld waarom deze niet verlengd kan worden.
  • Vink eventueel uit wat je niet wilt verlengen.
  • Klik op de oranje knop ‘Verleng aangevinkte materialen’.
  • Je krijgt te zien welke materialen verlengd zijn.
  • Klik op ‘Uitleningen en verlengen’ om te controleren of alle materialen die je wilde verlengen, ook verlengd zijn.

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen verlengen?

Je kunt geleende materialen zelf één keer verlengen. Dat kan bij de zelfservice-uitleenmachines in de Bibliotheek, via Mijn Bibliotheek of via de Iguana library-app. Materialen die door anderen gereserveerd zijn kun je niet verlengen. Toptitels kun je ook niet verlengen.

Je kunt alleen verlengen met een geldige lenerspas, zonder blokkades.
Je pas wordt geblokkeerd:

• Als je de contributie niet binnen een maand na de begindatum van het abonnementsjaar betaalt.
  • Als je een openstaand bedrag op je pas hebt dat langer dan twee maanden geleden is ontstaan.
  • Als de vervaldatum van geleende materialen meer dan 10 weken verstreken is.

Betalen

Wat betaal ik als ik te laat ben?

Vlak voor het verstrijken van de uitleentermijn krijg je van ons een inleverattendering per mail of in de app.

Je hoeft niet te betalen als je media te laat inlevert. Wij zijn een "boetevrije"bieb.

Vier weken na het verstrijken van de uitleentermijn ontvang je een 1e herinnering en twee weken later de 2e herinnering.

Als je de geleende items dan niet terugbrengt, ontvang je een rekening met de vervangings- en administratiekosten.

Kan ik 'rood staan'?

Je kunt maximaal 2 maanden ‘rood staan’ tot € 10,00. Daarna wordt je pas geblokkeerd totdat je hebt betaald. We sturen je kort voor het verstrijken van deze termijn een betaalattendering per mail of in de app.

Bij een openstaand bedrag van meer dan € 10,00 wordt je pas direct geblokkeerd en kun je niet meer lenen, verlengen of reserveren.

Lees meer over Betalen >>

Hoe zet ik tegoed op mijn pas?

• Log in op Mijn bibliotheek
  • Ga naar ‘Deposito's’
  • Klik op oranje knop 'storten op deposito'
  • Vul het bedrag in
  • Klik op oranje knop 'bevestig betaling'
  • Je komt op de de iDEAL-betaalpagina
  • Selecteer je bank en klik op de blauwe knop ‘ga verder’
  • Volg daarna de stappen op het scherm

Hoe betaal ik via iDeal?

Betalen via iDEAL

• Log in op Mijn Bibliotheek
  • Ga naar 'Nog te betalen'
  • Klik op ‘Betalen geselecteerde posten’
  • Klik op ‘Betalen met iDEAL’
  • Kies je eigen bank en klik op ‘Afrekenen’
  • Volg daarna de stappen op het scherm

Betalen uit tegoed + iDEAL

• Log in op Mijn Bibliotheek
  • Ga naar ‘Details financiële posten’
  • Klik op ‘Betalen geselecteerde posten’
  • Klik op ‘Gebruik tegoed’
  • Klik op ‘Afrekenen via iDEAL’ om het restant af te rekenen
  • Kies uw eigen bank en klik op ‘Afrekenen’
  • Volg daarna de stappen op het scherm

Hoe betaal ik via internetbankieren?

• Kies op het scherm voor de optie ‘Betalen/tegoed opwaarderen’
  • Scan uw Bibliotheekpas
  • Maak op het scherm de keuze uit ‘Deposito / Contributie / Openstaand bedrag’
  • Volg de stappen op het scherm voor de betaling

Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik materiaal?

Het reserveren van materialen uit de collecties van BIJ de bieb / Bibliotheek Noord-Veluwe / Bibliotheek Nijkerk is gratis. Reserveren kan via de catalogus op onze website. Vul één of meer zoektermen in. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar ‘Reserveren’.

Log in met je pasnummer en wachtwoord. Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kun je ook reserveren aan de balie in de bibliotheek.

Hoe kan ik op titels zoeken?

Je kunt een titel, onderwerp of schrijver zoeken in de zoekbalk op de beginpagina. Klik daarna op Vind.
Als de zoekresultaten verschijnen, zie je in de linkerkolom welke materialen je gratis kunt lenen en reserveren. Kijk op de pagina Zoeken & vinden voor meer informatie en uitleg.

Hoe vraag ik materiaal aan uit andere openbare bibliotheken?

Reserveren bij andere openbare bibliotheken kan via de catalogus op onze website. Via de zoekbalk op de homepagina geef je een zoekterm in.

Als een titel niet in de collectie van BIJ de bieb is, kun je verder zoeken bij Gelderse Samenwerkende Bibliotheken en in de Landelijke catalogus. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar ‘Reserveren’ of naar 'Deze titel aanvragen (niet gratis).' Log in met je pasnummer en wachtwoord. Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kun je ook reserveren aan de balie in de bibliotheek. Reserveren buiten onze eigen collectie kost € 1,50.

Hoe vraag ik materiaal aan uit Universiteitsbibliotheken?

Wetenschappelijke titels kun je aanvragen bij universiteitsbibliotheken en de KB. Ga naar Wetenschappelijke boeken lenen voor uitleg en het stappenplan.

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op